Jubileumwedstrijden STG Zaanstreek

[STREEK] Schaatsvereniging STG Zaanstreek organiseerde zaterdag 13 januari in het kader van het 40 jarig bestaan voor alle inwoners van de Zaanstreek een Zaans Kampioenschap Sprint. Langs de ijsbaan Haarlem was een heus dweilorkest aanwezig om de feeststemming te verhogen tijdens het prepareren van het ijs. Onder goede omstandigheden streden meer dan 90 deelnemers uit alle hoeken van de Zaanstreek om de prijzen. Voor veel pupillen (klasse tot 12 jaar) was dit hun eerste kennismaking met de wedstrijdsport, maar dat deed niets af aan het fanatisme en plezier waarmee de deelnemers aan de start verschenen. Dat er sprake was van een divers deelnemersveld bleek wel uit het leeftijdsverschil tussen de oudste en de jongste schaatser, namelijk 62 jaar. Wat maar aangeeft dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om te schaatsen en om aan wedstrijden deel te nemen.

De belangstelling voor dit toernooi van de 40 jarige vereniging STG Zaanstreek kwam niet alleen van de rijders, maar ook van de toeschouwers en in het bijzonder van de burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming. Na woorden van welkom door voorzitter Kees Waqué en informatie over de gang van zaken rond de wedstrijd, vereniging en trainingsfaciliteiten dankte de burgemeester voor de uitnodiging. Hij was onder de indruk van de omgeving en informeerde of hij in de toekomst bij STG zou kunnen trainen. De vereniging staat open voor recreanten tot schaatsers met ambitie en die doorstromen tot de landelijke langebaan- en marathonwedstrijden.

Het startschot door burgemeester Jan Hamming was het moment dat de eerste schaatsers weg sprintte voor eerst een 100 meter, gevolgd door een 300 en tot slot een 500 meter. Onder de nieuwkomers waren er duidelijk talenten aanwezig en waren er mooie prijzen te verdienen. Bij de pupillen die hun wedstrijd over 2 x 100 meter en 300 meter reden, was bij de jongens Bas Koopmans de snelste; bij de meisjes was dat Danique Rijke. Bij de dames was Miranda Dekker uit Koog aan de Zaan de rapste sprinter. Zij moest wel haar landelijke ervaring uit het recente verleden uit de kast halen om andere STG-ers achter zich te houden. De echte sprintkoning van de avond kwam uit Assendelft en traint al van jongs af bij STG Zaanstreek, Sven-Yvo Stoop was over alle afstanden de sterkste.

Alles bij elkaar was het een feestelijke, succesvolle avond waarbij goede prestaties werden geleverd. Er door de nieuwelingen echte tijden in de boeken werden gereden en ook de nodige persoonlijke records werden gereden door de regelmatige wedstrijddeelnemers. Opvallend detail waren de onderlinge resultaten van zoon of dochter tegen vaders. Bij alle families moesten de vaders het onderspit delven tegen hun kinderen. Een goed teken voor een sportieve vereniging met ambitie.