• Landstede

Robotschool op de radar bij Samen Sterker Fonds

HARDERWIJK Wie een technische opleiding volgt kan binnenkort kiezen voor industriële robotica, de 'smart industry' van de toekomst. Met "you're in control #robotschool" is Landstede genomineerd voor het Samen Sterker Fonds van de Rabobank Randmeren.

De finalist met de meeste facebook-likes en de beste pitch wint 22.500 euro, een mooi bedrag om apparatuur te kunnen aanschaffen. Want wat is een robotschool zonder robot? #robotschool focust op industriële robotica, de techniek van de toekomst. ,,Met dit nieuwe mbo-keuzedeel geeft Landstede haar leerlingen de perfecte basis voor een mooie carrière in de maakindustrie", zegt projectleider Annemieke Woltjes van Landstede. ,,Ze kunnen van robottechnicus doorstromen naar het hbo voor programmeur en robotic engineer. Er zijn veel mogelijkheden om te groeien. En met de opgedane kennis over industriële robots zijn de leerlingen letterlijk en figuurlijk 'in control'.' Maar dat is niet alles. '#robotschool maakt Harderwijk als "home of robotics" in Nederland compleet. Het vormt de schakel tussen BITT, het Belevingscentrum Wetenschap en Technologie in de Techniek Academie voor het basisonderwijs en het Fieldlab Industrial Robotics, dat vakvolwassenen klaarstoomt voor de toekomst."

BROODNODIGE MATERIALEN Met de te winnen prijs kunnen de broodnodige materialen, apparatuur en inventaris aangeschaft worden. ,,Een goede oefenrobot is een must, maar aan nieuwe technologie hangt een behoorlijk prijskaartje. Er is vanuit het onderwijs gewoonweg geen geld voor een dergelijk grote investering", zegt Annemieke Woltjes. ,,Voordat we kunnen werken met de grote robotarmen in het Fieldlab, moeten we kunnen oefenen in een veilige schoolomgeving. Dan komt een gave opleiding met industriële robots voor jongeren in de regio binnen ieders bereik." De finalist met de meeste facebook-likes en de beste pitch op de finale-avond op woensdag 11 april gaat met de felbegeerde prijs naar huis.

PITCHEN MET PASSIE Pitchers Esther Bakker, Kaylee ter Maten en Twan Lassche zijn zich al goed aan het voorbereiden. Ze geven interviews, worden gefilmd, doen fotoshoots en concentreren zich ondertussen op de pitch. Ieder van hen benadert de kracht en must van #robotschool vanuit een andere hoek. Bakker: ,,Zeventig studenten volgen een technische opleiding bij Landstede Harderwijk, waarvan maar zeven meisjes. Je moet als meisje in deze mannenwereld durven stappen, dat moet je gewoon doen." Ter Maten: ,,Het zou tof zijn wanneer Harderwijk straks niet alleen bekend is vanwege het Dolfinarium, maar ook door de unieke #robotschool. Kijk, bij de industriële robotica vind je de banen van de toekomst, daar moet je dan ook voor opgeleid kunnen worden."

Twan Lassche voegt daar aan toe: ,,Industriële robotica is een groeiende markt waarin heel veel werk is te vinden. Dat spreekt me aan. Ik wil later bij een bedrijf werken waar ik carrière kan maken. De #robotschool helpt mij daarbij." Info: www.raboportaal.nl/randmeren/samen-sterker- fonds