Aanleg smalspoor begonnen op Zanderij

[CASTRICUM] Met de komst van origineel smalspoormaterieel, inclusief draaischijf en enkele tientallen meters spoorstaven, is de aanleg van een spoorlijntje afgelopen week officieel van start gegaan. Het spoor moet circa 250 meter lang worden en komt te liggen tussen de Oude Schulpweg en de Geversweg in.

"Het is een waardevolle uitbreiding van het Strand- en streekhistorisch museum" zegt eigenaar Menno Twisk. "Achter het museum bevinden zich nu al een kiplorrie en een werklorrie, mechanisch erfgoed dat het beeld op de Zanderij meer dan 150 jaar heeft bepaald. Het materieel is ter beschikking gesteld door het Decauville Smalspoormuseum. Conservator Arnoud Bongaards is nauw betrokken bij dit ambitieuze project." De eerste wagens zijn inmiddels vanuit het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten naar de Zanderij gebracht.

[EDUCATIEF PROJECT] Naast de bovengenoemde wagonnetjes uit 1920 is inmiddels een Electro tuinderswagen (1975) afgeleverd bij de afdeling techniek van het Kennemer College. Een team van zes leerlingen gaat de uitdaging aan om het historische voertuig te restaureren en rijdend te maken. Het team gaat ook meewerken aan het spoor. Het project moet in mei (deels) zijn afgerond. Er kan dan een demonstratie gegeven worden. Uiteindelijk is het doel ook een diesel locomotief en personenwagon naar het museum te verhuizen.

De smalspoortrein is een vergeten transportmiddel dat vroeger werd gebruikt voor het transport van goederen, zo ook op de Zanderij ten behoeve van de tuinbouw en afzanding. Ook werd dit gebruikt voor transport op het terrein van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch. Het museum besteedt ook aandacht aan dit stukje mechanisch erfgoed. Twisk: "We zijn nog op zoek naar een transportbedrijf dat voor een zacht prijsje wil helpen de rest van het materieel van Dronten naar Castricum te vervoeren, twee vrachtwagens met aanhanger zouden volstaan."